"HUR DU  VINNER VÄNNER OCH PÅVERKAR DIN OMGIVNING"
Heter boken som jag läser nu…

den handlar om olika principer man skall efterleva för att bli en mer framgångsrik och  effektiv människa. Efter varje kapitel skall man stanna upp och begrunda det man har läst för att verkligen kunna ta till sig av textens innehåll. 

Här kommer ett litet smakprov ur första kapitlet;

"Vilken idiot som helst kan kritisera, fördöma och klaga –
och de flesta idioter gör det också!
Med det fodras karaktär och självkontroll för att vara förstående och förlåtande"

"När vi har med människor att göra måste vi komma ihåg att vi inte har att göra med logiska varelser. Vi har att göra med känslovarelser, varelser som kryllar av förutfattade meningar och som drivs av stolthet och fåfänga."

Känner du någon du skulle vilja förändra och förbättra? Bra! Det är utmärkt! Men varför inte börja med dig själv? Om du ser det rent egoistiskt så är det mycket mer lönande än att försöka förbättra andra – och dessutom inte lika farligt.

Pappa förlåter

W Livingstone Larned

Jag hade varit arg på dig. Jag hade skällt ut dig när du klädde dig för att gå till skolan därför att du hade gnuggat ansiktet med handduken. Jag  gav dig en uppsträckning för att du inte hade gjort rent dina skor. Jag skrek ilsket år dig när du slängde några av dina saker på golvet.
Vid frukosten fann jag också många fel. Du spillde. Du kastade i dig maten. Du satte armbågarna på bordet. Du tog för mycket smör på smörgåsen. Och när du sprang iväg för att leka och jag var på väg till tåget, vände du dig, vinkade och ropade : "Hej då Pappa!" Men jag rynkade ögonbrynen och svarade: "Räta på axlarna!"
Sedan började alltihop om igen på kvällen. När jag kom gående på trottoaren fick jag syn på dig där du låg på knä och spelade kula. Det var hål på dina strumpor. Jag förödmjukade dig inför dina kamrater genom att låta dig gå framför mig hem. Strumpor är dyra – och om det var du som behövde köpa dem skulle du vara mer försiktig!
Kommer du ihåg en stund senare när jag satt och läste i biblioteket, hur du kom in så försiktigt, med en sårad blick i ögonen? När jag såg upp från min tidning, irriterad över att bli avbruten, tvekade du vid dörren. "Vad vill du?" fräste jag.
Du sade ingentind, utan sprang emot mig i ett stormanlopp, slog dina armar runt  min hals och kysste mig och dina små armar spändes i en tillgivenhet som Gud låtit blomstra i ditt hjärta och som inte ens hänsynslöshet kunde föröda.
Pojken min det var strax efteråt som tidningen föll ur min hand och en skrämmande, kväljande rädsla kom över mig. Vad är det för vana jag håller på att skaffa mig?

"I stället för att fördöma människor, ska vi försöka förstå dem. Låt oss försöka komma underfund med varför de gör som de gör". Det är mycket mer givande och mer spännande än att kritisera och det skapar sympati, tolerans och vänlighet.

PRINCIP 1

Kritisera inte, döm inte, klaga inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.