”Jag är hellre sund än fit!”  säger skådespelerskan Claudia Galli, i Aftonbladets bilaga den här veckan. Jag brydde mig inte om att köpa bilagan då jag tycker att sådana uttalanden inte är, så att säga; inte särskilt smarta. Fine. Sådana blasktidningar vill givetvis alltid hitta en vinkling, för att få det hela att låta lite mer intressant än vad det egentligen är, så att vi blir sugna att läsa mer. Vi människor är nyfikna i vår natur och kan givetvis inte hejda oss från att köpa blaskan!

Men är det verkligen så att man måste leva osunt för att bli fit??? För det är ju faktiskt det hon säger!

Och fit. När räknas man som fit liksom??? Är det när man kan räkna magrutorna?  Har 10% i kroppsfett? En tight rumpa? Synliga axelmuskler? En stor biceps? Eller måste man ha allt samtidigt för att räknas som fit kanske?? :S

Inte vet jag!

Däremot vet jag hur jag såg ut och hur jag levde när jag, minst sagt, hade mer fett på kroppen än vad jag har i dagsläget. Lever jag mer eller mindre osunt idag tror ni?

Som jag brukar säga; så finns det ett samband mellan hur man lever och hur man ser ut (skulle vilja lägga till; hur man mår också) Givetvis har vi olika förutsättningar och det finns de som är känsligare för kolhydrater än andra och får hålla igen med vissa saker medans andra kan vräka i sig godis och glass varenda dag utan att lägga på sig ett gram. HUR sunt det nu är att trycka i sig sånt varje dag!!? Inte så jätte kan vi ju vara överens om…

Själv har jag alltid levt ett sunt liv. Alltid rört på mig, ätit lagad mat och inte en massa halvfabrikat, ätit flera gånger om dagen osv…. lever sunt helt enkelt tyckte jag…

Hur kommer det sig då att jag idag har mindre fett på kroppen och mår avsevärt mycket bättre?  Jag skojar inte! Samma dag som jag började dieta försvann alla mina allergier som jag haft de senaste 5-6åren plus att min astma blev bättre! De första veckorna trodde jag bara att det var en ren slump men efter att jag tävlat och började äta ”vanligt”. Vill säga precis det jag kände för (och väldigt mycket pepparkakor och lussekatter) var allergierna tillbaka på två dagar (och efter 2 veckor samt 9kg på vågen)

Det är fräckt hur mycket maten faktiskt gör för både vårt välbefinnande samt vårt midjemått. Mer än va de flesta faktiskt tror! Personligen är jag bara sååå nöjd över att slippa knappra allergitabletter till förbannelse och jag kan ju inte gnälla över min nya jenasstorlek heller för den delen! 🙂

”Do Your Practise and all is Coming”

23 kommentarer

 1. Hej Frida !
  Jag tror att alla måste hitta sin grej som de mår bra av. Att leva sunt innebär i mina ögon en helhet där faktorer som stress och sömn också är väldigt viktiga delar. Det handlar också om att ha en vänlig inställning till sig själv och ge sig själv en klapp på axeln. Ofta.
  Och ge kroppen det den behöver i form av bra mat och lagom mycket träning.

 2. Visst är det så! Kan man mäta att vara ”sund”? Känns som jag alltid har en strävan att det ska bli liiite bättre, träna oftare och äta bättre. När är det egentligen bra? Inte så lätt att veta alltid. Tack för ett bra och tänkvärt inlägg.

  • Allt man gör är alltid bra Sofia! Det handlar ju om att utgå från vad man själv vill och vad man har för mål.
   Vill man bara hålla igång sin kropp. Förberedda den för ålderdom och hålla sig frisk kan man vara nöjd med sig själv om man rör på sig 30min/dag och äter ca ca 5/gånger dagen skulle jag vilja säga. Allt över det är egentligen fråga om motivation, målsättning m.m 🙂
   Så du skall med andra ord känna dig VÄLDIGT nöjd med dig själv Sofia!! 🙂

 3. Många i gymvärlden som jag noterat har ju fått en släng av ortorexi. Som Sofia säger, träna lite mer, äta lite bättre osv… Frågan är vad gränsen för sjukdom dras? Kanske dags att undersöka sig 🙂

  Frida, enjoy the book 😉

  • Ja du har helt rätt Manji! Det handlar om att hitta en balans där ordet lagom passar väldigt bra in!
   Man måste ju även vila, ha roligt och hinna njuta av livet!

   Ser fram emot trevlig läsning 🙂

 4. Som vanligt bra läsning =)
  å du e verkligen fit kan man ju säga 😉

 5. Din hemliga beundrare på almedal

  mycket bra sagt måste bara säga det fan vad vad vacker du e helt sjukt 😀 man kan inte tro att du varit överviktig :P. Ha D gött snygging hoppas man får se dig mer på gymmet när man e där :D.

  • Ibland säger man väl nått litet klokt 😉 Å sjuk hoppas jag inte att jag är 😉 Lite tjockis man va allt!
   Men allt går och vill man forma till sin kropp gäller det bara att vara konsekvent och tjata på kroppen:)
   Träning varje dag nu innan tävlingen den 9 april 🙂

 6. Suzanne Werander

  Är man stolt eller stolt:)))))))))))

 7. Jag kan bara hålla med. Jag mår mycket bättre nu när jag skippar allt godis och sånt som ändå inte är gott. Träningen gör också att jag mår bättre och har mer energi varje dag.

  • Precis! Är lätt att man äter bara för att.
   Att man gör det av ren vana och faktiskt inte reflekterar över huruvida man är mätt eller om det faktiskt är så himla gott!
   Rätt kost gör att man får energi och precis som du säger mår bättre!

 8. Din hemliga beundrare på almedal

  lycka till me det :p vackra frida!

 9. ”Hellre sund än fit” – Ett briljant uttalande t.o.m. värdigt aftonbladet – hälsa om det vart så. 😉
  Eftersom jag inte tror Fröken Galli talar om tävlingshård alá fibriga gluteus handlar det sunda antagligen bara om att hon vill fortsätta vardagsvis dricka sin latte och äta sina kanelbullar med väninnorna.
  Gissningsvis används ord som ”social”, ”unna sig”, ”leva” i artikeln, för det kan man ju inte göra med en svart kaffe istället för en gräddig latte… är jag i närheten?
  ps. Gillar bloggen Frida… 🙂

  • Hihi! Bra skrivet Albin och förmodligen är det väl så att många gärna unnar sig lite väl mycket ibland;)
   En kaffe med lite mjölk i funkar fint att fika i goda vänners lag är min åsikt! 🙂
   Men på lördagen kan man allt unna sig en kanelbulle eller err glas vin eller två 😉
   p.s Kul att du gillar min blogg! 🙂

 10. Hejhopp!

  Jag håller med fullständigt, men när jag läste claudias kommentar så tänkte inte jag att hon menade att man inte kan vara sund om man ska vara fit, snarare att hon vill vara sund, sen om man av att träna dessutom blir fit är det ett stort plus man får på köpet! I så fall kan jag hålla med, jag tränar regelbundet för att jag mår bättre av det, sen går det i perioder hur mkt och hur tajt min kropp är (förmodligen beroende på vilken typ av träning jag tränar just då) men jag är alltid sund.. Sen kan man enligt mig vara både fit och sund och vice versa, tänker jag 🙂
  Bra sida du har!

 11. Nu har jag hittat hit 🙂 Bra skrivet, bra tips. Jävligt bra blogg helt enkelt 🙂

  Kosten spelar jätte stor roll i vårt liv, precis som du skriver. Jag kan säga om mig själv att när jag har börjat sköta maten, gå ner i vikt och va snäll mot min kropp, orkade jag sjukt mycker mer och är mycket gladare.

  Nästa vecka happas jag att du är med och kör CrossFit. (du förtår väl att jag skojade i torsdags, du är mer än välkommen!) 🙂

  Ha en underbar helg! Kör hårt!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.