Att kunna förflytta sig snabbt genom skog och mark. Asfalt och sand och geggamojja och gud vet vad… är för dig, homosapiens, helt naturligt! Du kan till och med simma och klättra (köra bil, cykla och flyga räknas inte!). Du är helt enkelt så fantastiska att du kan förflytta dig i alla dess element och jag anser att du skall kunna behärska det!

Sedan kanske du inte simmar som en delfin eller kan klättra i träd som en orangutang…  eller kanske är så att du har en skada som begränsar dig? För i så fall behöver du anpassa din löpning. Om du sitter i rullstol förstår jag att det är lite komplicerat att springa milen …. men annars är det bara till att göra det! Jag menar det!!

Jag snackar inte om att du ska springa värsta marathon på 5 timmar…  spring fem steg, gå, spring fem steg, gå, spring fem steg, gå… osv. Din kropp är fantastisk på att anpassa sig men låter du den aldrig ta i eller utstå lite mer belastning kommer du fortsätta att vara en sladdrig, pösmunk i kroppen utan något flås! Dina lungor och ditt hjärta ”dying to work!”

Hur löptränar man smart?

Till att börja med vill jag att du ställer dig själv frågan vad du vill med din löpning; Gå ner i vikt? Må bra? Springa ett lopp? Bli snygg?  Själv tycker jag att det är roligare att ha ett mål i form av en tävling med min träning.  Just därför skall jag springa Göteborgsvarvet!! Den sträckan går mig inte obemärkt förbi kan jag lugnt säga!!!  För att klara av det gäller det att jag vänjer min kropp med långa sträckor… men än är det långt till maj och det är inte där mitt fokus ligger i träningen än:)

När du vet vad du syftet med din löpning skall du sedan vara sann mot dig själv och se dina svagheter. Var i löpningen brister du? Är det konditionen, tekniken, styrkan, uthålligheten, rörligheten, hållningen eller är det den mentala biten. Att du inte tror på dig själv och stressar?

Sanningen med löpning är att det är enformigt och skaderisken är väldigt hög. ”Du är aldrig starkare än din svagaste länk!”

           Generella råd

 • Vill du utvecklas som löpare behöver du springa minst var 5:e dag
 • För att klara att springa 1 mil måste du springa minst 2pass/ veckan
 • Lägg in pass där fokus är löpteknik ibland.
 • Är du nybörjare träna KONDITIONEN
 • Vill du springa långt är tiden viktigare än farten.
 • En bra hållning är superviktigt för att inte falla ihop och öka skaderisken samt att en god hållning sparar kraft!
 • Rörlighetsträning är A och O för att inte få korta, stela, muskler och bristningar.
 • Träna i olika pulszoner, så du inte bara myser runt samma stäcka på samma tid i elljusspåret, lovar dig att du inte blir en dugg bättre löpare genom att springa så enformigt.

Kort sagt, löpning är en fantastiskt bra träningsform och väldigt enkel då du alltid bär med dig din kropp! 🙂 Finns även en otrolig, mystik kring långdistans löpare anser jag! Löparen går in i sin egna bubbla med sina steg, sina andetag och sina tankar. Stänger av allt förnuft under många timmar och bara låter kroppen jobba… fascinerande…

Ja trots vilodag i morgon kliar det allt lite spring i benen! MEN inga monstersträckor än vill jag lova!! Nope, nope! Fokus nu är kvalitativa träningspass! Syftet? Onsdagen den 26 oktober kommer mer info om detta… 😉

4 kommentarer

 1. Har aldrig kunnat jogga mer än 500 m knappt det ens. Jag får problem med andningen, för mycket slem i halsen (ursäkta den utförliga förklaringen) och måste spotta hela tiden för att inte sagla. Får så ont samtidigt i lungorna o halsen. Men ska ta åt mig av detta du skrivit och kämpa framåt, för jogga förr eller senare ska jag lyckas med!

  • Frida A. Werander

   Hej Thessan!
   Klart du kommer att lyckas! Du gör det utifrån dina förutsättningar i din takt!
   Men varför slem? Har du kollat upp det? Annars handlar det precis som jag skrev ena dagen 500m, nästa dag 600m,, osv osv…
   Sluta aldrig kämpa! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.