26. juni 2012 · 5 comments · Categories: Träning

Jag kastar mig rakt ut i denna eldiga debatt som skapar åsikter åt både höger och vänster och för att inte glömma hur många det är som har kunnat tjäna pengar på denna trend. Ajemän, tidningar, böcker med mera, med mera, allt i LCHF anda. Suck…

Min personliga åsikt är att det är helt befängt att helt och hållet utesluta kolhydrater från sin kost och tro att pasta, bröd, ris och potatis är djävulens påfund när det inte alls är så! Godis, läsk, kakor, transfetter, friterad mat, för stora portioner och ingen motion är ju boven som borde skjutas. Inte kolhydrater!

 

Ja, kolhydrater är socker. Men socker är kroppens första val av energi- eller sockret omvandlas och blir glukos. Tillgängligt bränsle för kroppen. Även om du inte rör på dig överdrivet mycket eller har ett stillasittande jobb är det viktigt att du får i dig kolhydrater för att du ska fungera optimalt. Rätt sort! Är de för snabba triggas bara sötsug samt att energin inte räcker så långt. Godis gör dig pigg en liten stund men tar fort slut. Havregrynsgröt däremot håller längre och är dessutom snällare mot tänderna.

För att gå tillbaka till LCHF, blir jag irriterad på att denna diet kan gå så starkt fram och få så mycket uppmärksamhet i både TV och tidningar. I TV programmet ”Älskling du har blivit en tjockis” ska en person gå ner i vikt genom träning och LCHF på tio veckor. Pengar vinner han/hon dessutom beroende på hur mycket han/hon går ner. Riktigt förnedrings TV om jag får säga det själv men det är en annan diskussion. Man leker med folks okunskap om kost. Att gå ut med och säga att ”man inte ska äta frukt och överkonsumera fett” borde vem som helst förstå att det inte är bra! För frukt är bra! Att påstå att det inte är det är bara befängt!

Idag skriver även Expressen om om hur forskarna sågar LCHF. De nämner även att livsmedelsverket går helt emot allt LCHF står för. Gå in på länken och läs mer om forskarnas åsikter. Tummen upp för er forskare som har lite innanför pannbenet och nu går jag och kokar mig lite gröt före träningen!

5 kommentarer

 1. Heja dig! Det är bra att du ger dig in i debatten – det finns för många träningsbloggar som är helt inriktade på LCHF just nu, det måste finnas någon motvikt så att inte alla går på skiten och blir ätstörda. För det är precis det jag är tror håller på att hända, samt ökad risk för hjärtsjukdomar etc.

  • Frida A. Werander

   Jag tycker att det är helt sanslöst att så många sväljer den här trenden med hull och hår! Nä mer gröt och pasta till folket!!För att inte glömma massa frukt!! Finns det något godare än banan??! 🙂

 2. Jag håller helt med, gröt är ju det bästa som finns till frukost.. och vad vore sommaren utan färskpotatis? Det här är bara ytterligare en typ av diet, som säkert fungerar för de som inte annars kan lägga om sin kost till rätt mängd. Tränar man mycket så är man glad att det finns pasta som är lätt att äta i stora mängder för att hålla energin uppe…
  Vad snygg sidan har blivit nu 😉

  • Frida A. Werander

   Pasta, gryn och potatis är inget att vara rädd för! Se upp för socker och för mycket fett!!
   Kul att du gillar min sida efter den blivit lite nystajlad!! 🙂

 3. Wow, incredible blog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The whole look of your web site is wonderful, let alone the content material!
  You can see similar here sklep online

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.