Har du någonsin känt dig sådär sprängmätt? Du vet att du är så mätt att det inte känns som att du kan röra dig och du önskar att du tagit ett par andra byxor och inte de där taighta  jenasen, som det nu känns som att de när som helst skall explodera. Men TROTS det känner du dig lite sugen på en liten bit efterätt. Så när kladdkakan ,vispgrädden och kaffet dukas fram förser du dig med en härlig bit efterrätt. Trots att du ju var så mätt!

Hur kommer det sig?

Jo, magsäcken är väldigt elastisk. Visste du att den kan innehålla tre kilo mat!? Och när du bara ser mat, känner doften och när du tuggar bildas en reaktion och väggarna i magsäcken slappnar av. På så vis får det plats mer mat. När du är mätt går en signal via nervbananorna upp till hjärnan och talar om att det är dags att sluta äta. Dock har socker den inverkan på magsäcken att den slappnar av trots att den är utspänd. Det gör att det finns extra utrymme för efterätt!

Samt att i tunntamrnen finns en mekanism som varnar hjärnan när du ätit för mycket socker tyvärr  hinner du få i dig en hel del socker innan det når tunntarmen då den sitter ”långt in” .

Av de anledningsrna finns det alltid rum för dessert. Så ät dig inte proppmätt och ta antingen en liten bit (om du kan) ät frukt istället eller kanske till och med hoppa desserten!!

Är dumt att du vänjer dig vid att du kan äta trots att du är proppmätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.