Bara 3 minuter träning, 3 dagar i veckan, kan räcka som motion enligt nya studier som forskarna gjort! (Och enligt Aftonbladets rubriker där du även kan få ett schema om du köper dagens tidning!)

Oavsett låter det ju nästan för bra för att vara sant…?

Igår sändes en dokumentär  på SVT1 där forskarna visade vad som sker vid Högintensivträning. En fantastiskt bra träningssätt om du frågar mig!

Vad innebär högintensiv träning?

Till skillnad från lågintensiv träning, låg puls under lång tid har du istället en hög puls under en kort tid.

Det blir mycket mer tidseffektivt (men jobbigt) Med högintensiv träning lär du kroppen att använd sig av energin på ett effektivt sätt kan man säga.  Energin som skvimpar omkring i blodet måste plötsligt infinna sig i musklerna för att jobba stenhårt. Med lågintensiv träning däremot kan energin gott skvimpa omkring då energin inte måste ”skynda” sig och bli mer effektiv eftersom musklerna inte behöver mer energi under arbetet/promenaden. Hängde du med?

MEN! Innan du annammar detta träningssätt så är det några saker jag tycker att du skall fundera över:

  • Vad har du för mål med träningen? Vad vill du med din träning? Utgå från dina mål när du planerar hur du ska träna.
  • Vad förväntar du dig för resultat av dessa 9min?  Har du aldrig haft en yms till magrutor kan du inte förvänta dig underverk som att du ska få det nu…!
  • Hur ofta och vad tränar jag nu? Glöm inte att oavsett vad och hur du tränar kommer du altid få hälsoeffekter och i dokumentären utgår de från väldigt inaktiva personer. Inte träningsfolk som redan tränar 6 dagar i veckan!
  • Hur och vad äter jag? Oavsett om du tränar låg eller högintensivt är det du stoppar i dig av stor betydelse! Se till att få i dig bra näring och inte onödiga kalorier! (No shit Sherlock!)

I min första Fitnesstävling körde jag lågintensiv träning. Jag gick mellan 2-3,4timma om dagen. (Samt styrketränade 1-2h dagen) Är inte så svårt att lista ut att jag gick ner i vikt och blev hård. Men mitt liv såg annorlunda ut då. Jag hade bara mig själv att tänka på och hade möjligheten att lägga mycket tid på träningen. Idag har jag inte det men vill givetvis hålla mig i en bra form ändå! Högintensiv träning är då toppen men eftersom jag är astmatiker och även behöver en bra syreupptagning lägger jag in längre pass. Skräddarsyr min träning helt enkelt:)

1 kommentar

  1. Great read with a touch of humor! For further details, check out: READ MORE. What are your thoughts?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.