Att träna gör inte bara att du får en snygg kropp utan ger dig även en mängd fördelar för din inre hälsa; förstärkt immunförsvar, bättre aptitreglering, minskad risk för olika sjukdomar och till och med minskad risk för depression. Vid träning bildas nämligen fler celler samt sänker sresshormoner

Men vad händer när träningen ger motsatt effekt och istället för att få dig att må bra, skapar stress och ångest?

Förändring

Du tränar flera pass i veckan, har struktur på dina pass, ett tydligt mål och du älskar träningen, älskar hur din kropp anpassar sig till mängden träning. Du tappar i fett, musklerna blir synligare, du får komplimanger för din kropp på gymmet och du känner dig glad och stolt! Du tittar dig allt mer i spegeln och gillar det du ser. Förändringen.

Veckorna går, månader. Du förlänger dina träningspass, tränar mer, hårdare. Du är så nära ditt mål nu. Men så en dag vaknar du och orkar inte träna… konstigt, men en dag gör inget.

En dag blir två, blir tre, blir fyra och plötsligt har du inte tränat på två veckor. Du orkar inte, känner inte för det. Även kosten blir sämre än vad den annars är. Du hoppar över måltider och fikabröd slinker ner. Det är som att det plötsligt inte spelar någon roll. Inget spelar någon roll…

Jag ”borde”

Du tvingar dig till slut ändå till gymmet efter 4 veckors frånvaro. Du känner dig kass för att du inte följt ditt träningsschema, kass för att du inte ätit hälsosamt, tjock för att magen ser pluffsig ut. Träningen går trögt och är inte ett dugg rolig. Det blir bara två halvdana pass den här veckan, trots att du vet att du ”borde” träna mer.

Med mindre träning lägger du på dig mer fett och tappar muskler. Ingen lägger längre märke till dig på gymmet, berömmer din kropp och ditt flitiga  tränande. Spegeln har blivit din värsta ovän och visar bara massa skavanker. Du borde träna mer, hårdare men du orkar inte, kan inte… Vetskapen om att träning är bra när du mår dåligt, får dig bara att känna dig ännu mer kass och misslyckad ”inte ens det klarar du”…  Det blir som en ond spiral.

Så undviker du att träningen blir negativ stress;

  • För att du inte skall drabbas av den typen av negativa stress se till att ha en bra balans med din träning, ha lugnare perioder där du kan återhämta dig och låter ditt liv innehåller mer än träning.
  • Träning skall aldrig vara någon börda. Bara ett hjälpmedel som får dig att må bra.
  • Gör sådant som är roligt, släpp dina prestationer helt och hållet ibland!
  • Små realistiska mål som passar med den kondition du är i.
  • Strunta i spegel och våg. Se andra förbättringar. Att du blir rörligare, får bättre koordination osv.
  • Ha en förståelse och vänlig inställning till dig själv. Ibland känner man inte för att träna och det är ok.
  • Jämför dig inte med andra! Det är du som lever ditt liv!

Det finns bara en du och henne skall du vara rädd om! Kram Frida

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.